Skip to main content

jom maen masak-masak!

assalamualaikum,,

semalam, sambil bertungkus lumus menyerikan belog neyh, dalam pada masa yang sama, saya buat puding,, orang kampung saya panggil pudding caramel,, saya panggil puding gula hangus je,, haha! disebabkan puding tu senang je na buat, maka saya sempat la tinggal lappy saya untuk beberapa minit,, ekceli, saya pening sangat dah na serikan belog =.=" tuh yang benti buat puding,, haha!
senang je na buat,, ta perlu la saya tulis cara na masak & jugak bahan-bahannya sebab sume orang tau buat,, insyaAllah~ kalau ade orang request, baru saya bagi,, malas mau tulis =.="

masak gula sampai masak,, walaupun dia dipanggil gula hangus, tolong abaikan yang hangus tu sebab kalau hangus dye jadik pahit!!!

 dulu-dulu, mase mula-mula na buat, ingatkan kene sampai hangus kan,, da namenye puding gula hangus, saya bantai la sampai hangus,, haha! tapi kan, nasib baek mak saya ade kat sebelah,, kalau tak, masuk perut tong ajaib la jawabnye,, haha!


pukul sampai kembang baru dye gebu,, =D

i made this special for my mum =D


sodap! but i forbid my dad from eating this =D

tada!

pudding caramel

nasihat saya, jangan maen-maen dengan gula yang da cair,, aktiviti memindahkan gula yang telah masak ke dalam bekas lain sangat teramat bahaya,, sebagai contoh, aktiviti di atas,, saya buat dua bekas kan,, satu dalam loyang, satu lagi dalam bekas kaca kecik,, bekas kaca tuh taleh buh atas dapor!!! retak seribu nanti,,

gula yang da masak tuh, bile jaoh je dari api, dye akan mengeras DENGAN CEPATNYA,, so, bila kite duk men pindah-pindah gitu, akan terhasil satu dua tiga empat lima urat atau helai jejarum gula hangus. tajamnya memang macam jarum bila dye keras,, so, beware! dalam erti kata len, ta payah la na bervariasi,, =.="

sabo je la lukisan cenggini =.="




p/s : hajat na buat cupcake untuk bawak pegi kolej tapi ta sempat~ sowie =(

Comments

yeb said…
wow~ best la pompuan pndy msk. msk dlm blk ke
Alya Qistina said…
Bestnya. * mouth watering. :)
hunnys~ said…
::qist::
jom buat! =D
hunnys~ said…
::yeb::
y senang cenggini boley la,,
uish!
masak kt bilik,bukan gula yang hangus,bilik y hangus,,
haha!
Alya Qistina said…
Hunny: Jom, tapi takut tak jadi. HAHA
hunnys~ said…
JOM!
jangan isau, jadinye~
=D

Popular posts from this blog

matrix fwens~

assalamualaikum


seperti yang telah dijanjikan, entry sal manusia-manusia yang telah memporak-porandakan idop saya selama setahun mase saya kat matrix,, eh! bukan bukan! bukan setahun tapi sampai sekarang,, ta boley ke dorang bagi saya aman? haha! kawan-kawan yang akan saya kenang sampai saya mati~

kenape? sebab dorang la yang ceriakan idop saya bila mana saya sedang stress study, bila saya bosan, meroyan, bila sa perlukan teman, bila saya ta dapat tido malam, & bila saya na tiru dorang punyer tutorial,, hehe~ keje meniru jerk! na buat banyak ngat,, haha! alasan ta muna-sabah-sarawak langsung! klo ta bg tutorial banyak-banyak, bile na pandai? jawab! jawab!

pegi mane-mane, musti cukup corum :: 5 orang :: kluz len-len tapi hati tetap bersama,, oh! sedeynye hati klo teringat jaman-jaman matrix,, banyak na citer klo topik matrix di bukak,, setahun ta cukup! ta cukup untuk berkawam tapi cukup untuk belajar,, ta sanggop na belajar kat sane,, hehe~ stress bile study tapi bahagia bile berkawa…

childhood fwens~

assalamualaikum

ta de story na tulis sebenarnye,, tapi kan, tetibe jerk terpikir sal tajuk neyh,, hehe~ anda anda anda mesti ade kan kawan-kawan mase jaman-jaman kecik-kecik kiut miut time muka tade volcanos sume tu kan? =D saya? ramai sangat childhood fwens! mungkin sebab saya comel kot, tu yang ramai na kawan ngan saya,, haha! just kidding~


ramai memang la ramai tapi yang melekatnye hanya dua orang,, dua ke?? dua la kot,, jadik bestfwen smp skam,, wlupn jarang kontek ta mcm dulu, tapi still ta lost kontek,, =D


ade dua orang,, sorang dekat umah, sorang agy jauh cket dari umah,, 



dye baik ngan saya,, dekat ngan umah saya,, dekat jerk,, tapi tu pun jarang pegi,, =D perap je kat umah, cane na pegi,, haha! tuannye ganas-ganas cket tapi hati baek~ ta pena pun gado ngan dye tau! dari sekolah rendah agy,, dajah 3 sampai skam,, =D ngan orang len dye gado jgk,, haha! ngan saya je tak,, special punyer! =D dye baek ngan saya,, selalu bawak saya jalan-jalan round kawasan perumahan,, saya bonceng je,…

ur my BFF~

i've been tagged by my own BFF ever ever ever BFF 'bout diz,, =D

i'm sorry fer everything that happened to us past few years ago,, ='(


 ***********

Friends : call your parents by mr and mrs.. Best Friends : call your parents dad and mom..
Friends : has never seen you cry.. Best Friends : has always had the best shoulder to cry on..
Friends : never asks for anything to eat or drinks.. Best Friends : opening the fridge and makes herself at home..
Friends : asks you to write down your phone numbers.. Best Friends : she asks to you for her numbers..
Friends : borrow stuff for a few days then gives it back.. Best Friends : has a closet full of your stuff..
Friends : only knows a few things abaout you.. Best Friends : could write biography on your story..
Friends : will leave you behind if that is what the crowd is doing.. Best Friends : will always go with u together.. ------------------------------ how far you know about your lovely BFF.. answer this :

1. Tempat pertama bertemu dan pada tahu…