Skip to main content

bila saya dah penat ::

assalamualaikum & good evening! =D

bukan saya na cakap omputih, saje je na test bijak ke tak saya neyh,, haha! ok lah, ta mo banyak cakap,, tajuk tuh cam orang putus cinta kan?kan? cannot go betooool! jangan isau, tajuk tuh tade kene mengene ngan mee cintan cintun,,

penat kat sini means tired,, same jeee~ =.=" ok fine! penat kat sini boleh di kategorikan kepade beberapa penat,,

1 :: penat dengan kerenah orang
2 :: penat belajar
3 :: penat dengan kerja
4 :: penat dengan esaimen yang ta abes-abes
5 :: penat menanggung masalah
6 :: cukup-cukup lahhhh~

banyak kita boley buat kalo kite penat,, randomly, kita sebagai Islam, banyakkan baca Al-Quran, solat hajat supaya hati tenang dalam menghadapi sebarang situasi,, doa supaya dibukakkan pintu hati, ditenangkan hati,, oh! sebelum saya terlupa, baca Al-Quran tu sangat baek untuk penenang jiwa + na lembutkan hati,, TAPI semua kene ingat, majlis agama + ceramah agama + pengisian camtu pun penting,, ta cukup dengan baca sahaja,, betulkan saya kalau saya silap,,

kalau penat ngan kerenah manusia pulak, klo yang suka sangat na suh orang ikut itu ini tapi ta mo terima atau ikut pendapat orang, suggestion saya, senyap atau buat derk je bila jumpe ngan orang tuh,, ta yah banyak cakap, ta yah bukak mulut,, bukannya pengecut TAPI lebey baek diam dari teros sakit hati,, ikut je ape yang dye nak,, bukannye na jadik pak turut tapi malas na layan,,bosan sudaaaa~selagi boleh elak dari jumpe ngan orang tuh,elakkan tapi jangan sampai obvious sangat,,buat rilex sudaaa~ kang kite cakap A, dye cakap B,, pastu mula la ta pueh aty,, jenis yang na menang tapi ta pena na pk betol ke tak ape yang dye cakap tuh =.="' sabo je la~

klo penat ngan esaimen pulak, ta ley buat ape-ape kecuali siapkan awal-awal,, klo jenis yang suka buat last minute ehem.ehem.ehem. *tetibe sakit tekak hehe benti la kejap & take a rest for a while,, pegi jalan-jalan ke tapi jangan la kuar sampai ta hengat dunia! kang ta siap pulak keje tuh, carik masalah baru pulak!

bagi saya, penat tuh da memang sinonim ngan hidup kita,, ta ley lari dah,, penat boley buat kita jadik stress,, stress boley buat kita jadik gila,, elakkan ok~ so, sentiasa berada dalam mood positif agar jiwa ta tertekan sangat,, slow-slow ok,, 

sume tuh cume pendapat saya,, tension, stress sume tuh ta baek untuk kesihatan,, lebey-lebey lagi klo murung,, mende neyh berjangkit tau! klo tengok manusia murung neyh, kite pon ase stress jugak sebenarnye tapi klo ta mo bagi berjangkit senang je, cakap cenggini kat diri sendirik :

ikut kau la na murung ke, na moody ke  na ape ke, asalkan ak ceria

bukan tamo tolong tapi kalau diri sendirik yang tamo berubah, na suh orang tanya ape masalah kite kalau tak kite na murung sampai orang tanya, please~ kadang-kadang, orang pun takut na tanya tengok kita murung,, so, gather urself back,, klo ta mampu, mintak tolong, jangan na tunggu orang tanya, jangan na ego,, * ayat cam saya yang stress,, haha!

cukuplah sampai di sini sahaja ceramah yang agak-agak merepek ta tentu hala tade motif langsung dari saya,, assalamualaikum~ *cam tade penyelesaian je =.="





p/s : tetibe na mengarut malam neyh,, entah~

Comments

Popular posts from this blog

matrix fwens~

assalamualaikum


seperti yang telah dijanjikan, entry sal manusia-manusia yang telah memporak-porandakan idop saya selama setahun mase saya kat matrix,, eh! bukan bukan! bukan setahun tapi sampai sekarang,, ta boley ke dorang bagi saya aman? haha! kawan-kawan yang akan saya kenang sampai saya mati~

kenape? sebab dorang la yang ceriakan idop saya bila mana saya sedang stress study, bila saya bosan, meroyan, bila sa perlukan teman, bila saya ta dapat tido malam, & bila saya na tiru dorang punyer tutorial,, hehe~ keje meniru jerk! na buat banyak ngat,, haha! alasan ta muna-sabah-sarawak langsung! klo ta bg tutorial banyak-banyak, bile na pandai? jawab! jawab!

pegi mane-mane, musti cukup corum :: 5 orang :: kluz len-len tapi hati tetap bersama,, oh! sedeynye hati klo teringat jaman-jaman matrix,, banyak na citer klo topik matrix di bukak,, setahun ta cukup! ta cukup untuk berkawam tapi cukup untuk belajar,, ta sanggop na belajar kat sane,, hehe~ stress bile study tapi bahagia bile berkawa…

childhood fwens~

assalamualaikum

ta de story na tulis sebenarnye,, tapi kan, tetibe jerk terpikir sal tajuk neyh,, hehe~ anda anda anda mesti ade kan kawan-kawan mase jaman-jaman kecik-kecik kiut miut time muka tade volcanos sume tu kan? =D saya? ramai sangat childhood fwens! mungkin sebab saya comel kot, tu yang ramai na kawan ngan saya,, haha! just kidding~


ramai memang la ramai tapi yang melekatnye hanya dua orang,, dua ke?? dua la kot,, jadik bestfwen smp skam,, wlupn jarang kontek ta mcm dulu, tapi still ta lost kontek,, =D


ade dua orang,, sorang dekat umah, sorang agy jauh cket dari umah,, 



dye baik ngan saya,, dekat ngan umah saya,, dekat jerk,, tapi tu pun jarang pegi,, =D perap je kat umah, cane na pegi,, haha! tuannye ganas-ganas cket tapi hati baek~ ta pena pun gado ngan dye tau! dari sekolah rendah agy,, dajah 3 sampai skam,, =D ngan orang len dye gado jgk,, haha! ngan saya je tak,, special punyer! =D dye baek ngan saya,, selalu bawak saya jalan-jalan round kawasan perumahan,, saya bonceng je,…

ur my BFF~

i've been tagged by my own BFF ever ever ever BFF 'bout diz,, =D

i'm sorry fer everything that happened to us past few years ago,, ='(


 ***********

Friends : call your parents by mr and mrs.. Best Friends : call your parents dad and mom..
Friends : has never seen you cry.. Best Friends : has always had the best shoulder to cry on..
Friends : never asks for anything to eat or drinks.. Best Friends : opening the fridge and makes herself at home..
Friends : asks you to write down your phone numbers.. Best Friends : she asks to you for her numbers..
Friends : borrow stuff for a few days then gives it back.. Best Friends : has a closet full of your stuff..
Friends : only knows a few things abaout you.. Best Friends : could write biography on your story..
Friends : will leave you behind if that is what the crowd is doing.. Best Friends : will always go with u together.. ------------------------------ how far you know about your lovely BFF.. answer this :

1. Tempat pertama bertemu dan pada tahu…