Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

itu adalah memori yang akan ku simpan

duk kemas-kemas intai-intai sepah-sepah tempat persembunyian, terjumpela satu kotak misteri ( dua sebenarnye tapi yang satu neyh lebey penting! ),, bukak la kotak neyh,, maka, terjumpelah akan saya satu macam itu memori,, adoi ayat! ta paham ler~ kasik simple laaaa,, ok ok,, =.=" saya jumpe banyak memori dalam tu,, i mean, i can recall so damn many memories when i opened that box,, dalam kotak tu, penuh dengan surat & kad raya,, but, i love the surat more lah~ hehe,,


bila bukak balik, baru perasan, banyak gak suratssss cinta kawan-kawan yang saya simpan,, yup! bile bace balik, memang kelakar,, haha~ macam-macam ade,, dari surat mase sekolah rendah sampai sekolah menengah,, seingat saya, last surat saya dapat mase saya Form 5,, memang la! Form 5 tu da last secondary school da! =.=" 

paling ta boley dibelah blah, surat mase sekolah rendah,, lucu sangat ok! mentang-mentang la blaja surat rasmi & ta rasmi, ko kasik sejibik cam surat rasmi ta rasmi yerk! haha~ siap alamat a…

if~

kalau la saya pandai melukis~    ... saya na lukis sume mende terlintas lam kepala saya especially doodles ...
kalau la saya ade duit banyak~    ... saya na beli kete & bawak family round Malaysia ...    ... saya na beli apa yang saya idamkan tanpa perlu fikir duit abes ...
kalau la saya bijak~    ... saya ta perlu baca buku penat-penat,, sekalik imbas je ...
kalau la saya kreatif~    ... saya ta payah pikir untuk beli adiah bagi kat kawan-kawan,, saya boleh buat sendirik ...
kalau la~    ... saya boleh hilangkan semua kalau tu ...


" saya masih berusaha untuk pandai melukis,, seriously, i envy those who can draw perfectly straight from their mind to the papers,, kadang-kadang, tanpa saya sedar, saya menangis sebab tengok kawan-kawan pandai melukis,, ='( "




p/s : pada waktu tu, bila awak pegang tangan saya untuk ajar saya melukis, saya hampir menangis sebab saya rasa saya dapat melukis pada waktu tu,, thank you~     ='(

life seorang insan bernama Nik Nurfarhanis~

bangun pagi [ pagi ker?  =.=" ]
mandi
makan
bukak lappy
tengok naruto
makan nasi tengah hari [ yeke neyh? ]
tengok naruto
tengok naruto
tengok naruto
mandi lagi
makan malam
tengok naruto
tido [ kul 3 pagi,, baek ta yah tido =.=" ]

it goes on & on & on & on sampaiiiiiiii abes citer naruto,,

sigh! what a life~
haha!


p/s : mmg sengaja highlite naruto 2,, mmg idop ngan naruto la saya neyh,, haha!

mati susah kipas MC'D!

hoyeh! entry baru kali neyh na memperkenalkan die hard fan a.k.a mati susah kipas Mac Donald's,, hohoho~ saya?? dulu, boley di katakan setiap kali kuar bandar, wajib drive-thru beli bubur ayam McD yang sangat la sedap! ta pom saya akan beli Happy Meals,, ehem ehem! saya makan makanan dye je,, mainan tu saya kasik adek saya tau! ( ta baek tipu Anis~ ) ok la,, saya mengaku kadang-kadang saya yang TERlebey excited bile kuar mainan-mainan comel,, hehe~ lor! kan say ada cakap saya suke mende-mende comel,, so, don't blame me,, hehe~
neyh ler penggemar tegar makanan segera tu :




p/s : lecturer saya tu tau! chomel kan?kan? =D






kawan-kawan saya sume happening sampai pening,, kalo ta kasik kedai tu riuh rendah cam ade ribut memang tak sah,, sekalik order, ha! hamek kau,, kaya kedai tu sekelip mata,, especially kalo bawak Mano & Wany anak inchek Khamis,, hehe~ seronok jalan-jalan ngan dorang,, musim-musim cuti cenggini, mule ler teringat kat dorang,, kalo duk kat kolej, huh~ jangan harap!…

cerita di sebalik lagu

typical title, rite? mmg la lam lagu ade citer,, klo ta, ta de nye sorang ape tu namenye komposer & y tulih lirik ape ntah sume sume tu boley buat lagu kan? kan? ok ok~ straight to the point,, gini citernye,,

ai neyh, mood agak swing cket,, well, skam kan musim ujan, berangin, so mood pom cam tu jugak - ok fine ta der kene mengena ngan cuaca -

pena tak korunk selongkar, i mean dengar sume lagu lam ur handphone? without shuffling it?? haaaaa~ buat pertama kalinya, saya, ya saya! mendengar sume lagu lam track music saya sebanyak 89,, sikit?? x termasuk yang lam folder k,, neyh yang ta buh lam folder,, bile saya dengar, cam ade cerita,, paham ta? paham ta? ta paham?! saya pom ta reti na explain,, saya citer je la~ 


mula-mula lagu happy happy together, ta der orang len,, pastu, lagu konflik~ pastu, pujuk-pujuk, ok balik,, pastu, konflik balik,, adoi~ pastu, pujuk-pujuk balik,, last-last, happy~ 

uish! giler konflik punyer susunan lagu lam track music saya,, haha!

let me make it simple~

* po…

away~

saya ta akan muncul kan diri saya selamaa dua minggu di sini mahupun di facebook,, oh! oh! cedeynye~ (bohong! macam ta de lappy len kat umah,, huh! ) kenapekah?? lappy masuk wad sudaaaa~ 2 minggu pulak tu,, hukhukhuk~ no more naruto-kun, no more sasuke-kun, no more kakashi sensei,, waaaaaa~ no more muvies,, sangat cedey! ='(

setelah begitu lama lappy saya tahan sakit demi saya yang kene buat banyak keje a.k.a esaimen sampai saya cuti, saya dengan cedeynye menghantar lappy saya ke ospital di KB,, jaohnyer~ na melawat ta boley,, doktor cakap lappy saya kene pindah ke ospital besar,, wuwu~ menanges teresak-esak saya cuz terpaksa berjauhan dengan lappy,,

lappy saya ta der la sakit terok sebenarnye,, hati a.k.a battery dye je terok,, haha! still lam warranty tapi da sakit,, adoi~ cannot fully charge da hati eh! da battery,, saya pun heran,, saya, sebagai tuan yang penyayang, saya pun hantar la lappy saya ke ospital,, ta sangka lame la pulak,, adoi~

before g anta lappy kesayangan saya, peg…

hari neyh siakap 3 rasa!

ewah ewah ewah~ da jadik chef ye Anis,, hari-hari entry sal makan je, masak je,, klo x silap, banyak entry sal makan makan makan makan & makan jerk! ok ok~ da memang saya suke makan, na buat cane,, hehe~ agypom, klo kuar ngan kawan-kawan, keje makan je,, hehe~ ok dah! today, chekgu eh! chef Anis na ajar buat sikap 3 rasa pulak,, Bismillahirrahmanirrahim~
bahan-bahannya :
sekor ikan siakap ( of cuz la kan, ta kan ikan kembong pulak) *1 cm halia ( neyh pom pepandai jerk ) *3 ulas bawang putih *4 biji bawang merah 1 biji bawang besar ( potong dadu ) sos tomato / cili lada kering kisar nenas ( potong dadu )
* ditumbuk
cara na masak pulak :

untuk kuahnye :
buh halia, bawang putih & bawang merah,, pastu, campak buah nenas, bawang besar, lada kering kisar & sos tomato / sos cili
* kalau na banyak kuah, tuang bebanyak lada kering kisar & sos tomato / sos cili =D * na sedap lagi, bila da tutup api dapur tu, perah asam limau,, kawwww punyerrrr!!!!


maka, siaplah siakap senohong gelama ikan duri,…

jom masak kari ketam!! =D

jom jom jom! bersama saya, chef Anis kali neyh untuk masak-masak kat dapur bukan kat belakang rumah gune periuk plastik kecil comey-comey kaler warna warni, bukan bukan bukan!! kite na masak betol-betol ok,, ta na bebel panjang-panjang,, chef Anis lebey suke buh gambar banyak-banyak dari tulis panjang-panjang,,
bahan-bahan resipi ibu saya, bukan ibu anda : beberapa ekor ketam ( suka aty na buh bape ekor) 2 cm halia ( pandai-pandai jerk) 1 sudu besar asam jawa ( na hamek air je ) 4 ulas bawang putih 6 biji bawang merah 1 paket kari ikan / udang / ketam 1/2 gula melaka ( bukan setengah sudu! setengah bulat dye tu, org pnggil ape ntah ) santan nyior

cara-cara ibu saya masak, bukan anda masak :









gambar yang da siap hidang ta sempat na hamek cuz saya da terkam dulu mende neyh,, haha! ta menyempat~ hehe,, sekarang musim besh makan ketam sebab banyak isi ketam,, abah cakap, bila bulan mengambang, isi ketam jadik banyak,, =D saya pom seronok,, banyak isi~ selamat makan!!



p/s : abes nset bau kari ketam!!

this is me~

saya .......... suka naruto saya .......... tak suka marah saya .......... ada perasaan tapi ta tunjuk ( pelik bukan? ) saya .......... suka borak dengan awak saya .......... akan menanges kalau awak ta ade saya .......... suka mendengar dari bercakap saya .......... positive thinker saya .......... suka makan ( ta jugak besar-besar ) saya .......... suka mende kecik & chomel saya .......... rase seronok bila ngan awak saya .......... ta suke kucing ( takut tapi rase jugak na men ) saya .......... suke hamster ( tapi takut na pegang ) saya .......... prefer untuk pendam rase marah saya .......... sentiasa tunggu mesej & call dari awak saya .......... suke mata coklat cair saya .......... seronok kalau surprise awak menjadi saya .......... suke baju pelik-pelik saya .......... teringin na melancong jauh-jauh saya .......... suka jalan-jalan saya .......... seronok dengar awak gelak saya .......... ta boley dengar laki nanges saya .......... ta suke biologi saya .......... suke ribena saya ..........…

uzumaki naruto!

ecececece~ ingt dowh name naruto,, haha!  saya rase, sape-sape yang tengok naruto musti tau kan name naruto,, so, saya pasan lebey je la konon saya sorang jerk tau,, heeee~ kenape tajuk nye tentang naruto??? saje je,, haha! ekceli, saya neyh peminat giler punyer minat setia mati susah kipas ( die hard fan la tu~ ) naruto,, 

disebabkan kat kolej ta boley na turun tengok tv, lalu, saya copy citer naruto tu ngan kawan,, balik umah, keje ngadap lappy, layan naruto,, sampai 5.30 pagi!!!! o mak kau! ta reti na tido da sekarang kamu ye Anis~ ape na jadi la ngan saya neyh,, tu semalam punye keje sampai 5.30 pagi,, bukan ape, kul 1 tu duk bergayut dulu,, bukan bergayut kat pokok tetengah malam buta tu! calling-calling maaaa~ heeeee,, serunut ok! tu je la na citer,, hikhikhik~ taTa!! =D





p/s : sampai nanges-nanges, sejuk kaki tangan tengok naruto,, ape kes?? haha!

oh! sotooooo,,

semalam, perut neyh kan tetibe meragam mauk makan soto,, al-kisahnye sebab ternampak kak hana buat entry sal soto,, ape lagi, teros menggila na makan soto,, haha! da la saya ta dapat makan soto da kat terengteeeeetttttt (opppsss! naseb ta terlepas cakap,, hehe) cuz kedai yang jual tu da ta der,, macik, macik bukak gerai kat mane sekarang? saya rindukan macik eh! soto macik,, wuwu~ 
maka, kempunan la saya na makan soto,, balik umah, belom tentu dapat makan kan,, neyh sume salah kak hana! eh eh~ salah perut saya,, hehe~ maap kak hana,, =D pastu, tanpa berlengah-lengah lagi, saya pom bagitahu ibu saya saya na buat soto! saya nekad tekad ta putus asa blablablabla!
. . . . . . saya : chek, kak long na buat soto,, chek : nanti-nanti la kita buat ea,, sup daging, singgang daging ta abes agy kat uma neyh,, sape na abeskan?? . . . . . . .
lalu, saya pom masuk ke bilik~ kononnye sedey la,, kononnye dapat la makan esoknye,, eh eh! teros na makan,, macam order kat hotel awak buat rumah tu ye Anis,, tak pe la~ saya …

raya oh raya!

di kala orang mulai bangun pagi-pagi buta na mandi, saya masih berkabung dalam selimut,, dikala orang lain sedang menggosok baju raya, saya ke dapur membuat sarapan,, di kala itu blablablabla bohsan tau ayat skema! biase la kan, bila hari raya haji, orang duk sembelih-sembelih neyh,, saya tanya ayah saya :
. . . . .
saya : abah, taun neyh tak korban ke? abah : tetiap taun mane abah korban,, sume idop agy kan? taun neyh na korban sape? korban kak long?? haha! saya : korban lembu la abah....
. . . .
adoi~ tak pepasal saya yang bakal jadik korban,, haha! seronok bila raya tau,, sedara datang umah, sepupu-sepupu kecik datang,, comel3! macam saya~ hehehe,,
1 je yang tak besh,, bile masak-masak daging neyh, minyak! minyak! & minyak!!! tak suke kot! adoi~ pastu, musti umah bau daging,, wuwu~ bernapas bau daging, hukhukhuk (kunun batuk),, tak pe la~ saya tak kesah asalkan rumah saya meriah! hoyeh!!! =D


p/s : bile mau datang umah aaaaaa??

Selamat Hari Raya Aidiladha!

yay! esok raye! esok raye! =D tapi tak rase cam raye pom,, erk~ maybe cuz tak de baju raye? tak dapat duit raye? tak de kuih raye? TAPI ade lembu raya!! haha,, petang tadi da buat dua jibik kek coklat terlazat tersedap teryummy blablabla lam dunia ( perasan sangat awak ye Anis~ ),, boley tahan la sedapnye,, na jugak gtau sedap,, haha! malam, berkabung lam selimut,, haha! sejuk habaq ang!
cane na raye ujan-ujan gini?? pastu, ngan kasut raye tertinggal kat kolej,, wuwu~ makcik cleaner, jangan buang kasut saye ye,, ibu saya belikan untuk saya tau,, saya sayang tu~ so, cane na raye?!!! ( alasan! na tido pagi sebenarnye kan?kan?)
papepun, SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA sume-sume,, jemput la datang ke umah,, hehe~ alamat tak bagi,, hampeh! ajak-ajak lembu la tu,, bukan ajak lembu datang umah! jangan salah paham,, (jahanam simpulan bahasa)


p/s : meh la datang umah kite, awak,, (gedix!!)

imagine this

bayangkan, bangun pagi na semayang subuh, abes je semayang subuh, ade orang  a.k.a manusia yang anda anda anda sayang sayang sayang call~ pastu, anda angkat,, . . . . . . . .
anda : Assalamualaikum,, dye : Waalaikumussalam,, anda : nape call pagi-pagi? dye : awak, saya accident....
. . . . . . . .
ape perasaan anda?? cube bayangkan,, bayangkan je,, tapi jangan lebey-lebey,, imaginasi kita neyh kadang-kadang melampau tau! kang nanges xpepasal,, suh imagine cikit-cikit je au~ selamat berimaginasi,,


p/s : bangun pagi-pagi, bantal da basah dek airmata,, awak punye pasal! xkire! sebab awak jugak!

kehidupan

DULU KALA, musti na cantek-cantek,, pakai baju kurung pom tak na kalah ok! lebey-lebey agi, tak na kalah ngan mak datin,, musti liplap liplap,, kalo boley na buh lampu liplap liplap kat baju tu,, haha! memang melawa habes r,,  keluar pom musti lawa giler cun meletop pom pom (over!),, ha! hamek kau! yang penting, PJ pom musti vogue ok,,
: : dari ini >


kami neyh, sebagai sorang chekgu-chekgi yang berdedikasi memang la kene melawa kan,, haha! yang neyh DULU KALA ok,, bile da cecah umo 58 taun da na pencen, da berubah la sikit kan,, sikit je yang berubah,, tak banyak,, penampilan tu, SIKIT sangat je yang berubah~ well, da na pencen kan?kan? tapi still vogue ok! cakap ya sebelom tengok gambar! kalo tak, tak mo bagi tengok ( konon ley wk invisible la ea,, adoi~ )
. . . . . . . . . . . . .
: : kepada ini >

ok, dah! jangan cakap pape,, tata!

makan lagi!

tu je la keje saya pabila waktu terluang,, makan makan makan makan makan & makan sampai boyot,, eh tak tak,, saya tak boyot,, hehe~ kali neyh spesel punyer! ade orang banje makan kepsi gitu nyah,, sonok nyah! eh eh eh,, nyah pulak,, tak der nyah ok,, =D 
c farah neyh tetibe na banje,, bagusnyer~ rezeki jangan ditolak! teros makan tak ingat dunia,, ngap ngap ngap! haha! pegi la bandar untuk bercengkerang ramai-ramai sambil makan kepsi neyh,,



ade dua orang agy yang ikot tapi disebabkan dorang tak suke hamek gambar, maka tak de la gambar dorang,, ya ya ya~ saya memang suka hamek gambar........gambar orang,, hehe,, =D


p/s : i'm not a big fan of kepsi!